Jagten på den første guitar

Anslået læsetid: 9 Minutter

At have den rigtige guitar, er et af, hvis ikke dét, vigtigste element i at komme godt i gang med at spille. Du skal have et instrument, der er rart at sidde med, let at spille på, holder stemningen, lyder godt og vigtigst af alt; kan motivere og inspirere dig til at blive endnu bedre til at spille og skrive musik.

Da vi alle er forskellige og har forskellige krav til vores instrumenter, kan det være svært at at komme med et entydigt svar på, hvad der er “den bedste guitar”. Men vi har samlet nogle af vores bedste tips sammen til en vejledning i at vælge sin første guitar – men den er også brugbar når man skal have nummer 2, 3 og 4.

Guitarens opbygning

Typer af guitarer

Helt overordnet set kan guitarer opdeles i 3 hovedkategorier*: Klassisk, Western og Elektrisk. Som nybegynder starter man oftest ud på en klassisk guitar, da den har blødere strenge og mere plads til fingrene.

*Der findes selvfølgelig mange andre variationer. Bas, ukulele, banjo og mandolin er bare nogle af udstikkerne. I denne guide retter vi dog blikket direkte mod guitaren i sin rene form.

Klassisk/Spansk

Nylonstrengede guitarer bygget ud fra spansk tradition. Strengene er lavet af nylon, hvilket gør den blød at spille på. Gribebrættet, hvor fingrene placeres, er bredest på denne type guitarer.

Kombinationen af de bløde strenge og det brede gribebræt gør den klassiske spanske til det oplagte valg for nybegyndere.

Western/Folk

Denne guitar er en videreudvikling af den traditionelle klassiske guitar. En moderne Western guitar har strenge af stål, 14 bånd der går fri af kroppen og et smallere gribebræt.

Stålstrenge er hårdere at spille på end dem af nylon. Hvis man har mod på det, kan man dog sagtens starte ud på en Western.

Elektrisk

På en elektrisk guitar er gribebrættet forholdsvist smalt og lyden forstærkes af magnetiske pickupper (mikroner), der opfanger stålstrengenes vibrationer. For at spille på elektrisk guitar skal man bruge en forstærker, da den ellers ikke lyder af meget.

Selvom en elektrisk guitar har stålstrenge, vil man opleve, at den er mindre hård at spille på end en Western.

Guitarens dele

En guitar består af mange forskellige dele, og opbygningen har ændret sig over årene – ligesom den kan være forskellig fra producent til producent.

Her er dog de mest gængse termer, du formentlig stifter bekendtskab med i søgningen efter din næste guitar.

Betegnelserne i parantes er den engelske udgave af det danske term.

Gode råd til begyndere

Igennem tiden har vi opbygget en vis mængde god erfaring, som vi gerne deler ud af. I videoen her kan du høre Oles bedste råd, når du skal på jagt efter den første guitar.

  • Køb ikke for billigt. Der er grænser for, hvad man kan producere for 499 kr. Hvis du gerne vil spille guitar, skylder du dig selv at ofre lidt flere penge og få en ordentlig en.
  • Halsen må ikke være skæv. Halsens udformning betyder rigtig meget for, om en guitar er god eller dårlig at spille på. Hvis halsen er skæv eller ikke kan justeres, skal du ikke købe guitaren.
  • Tjek strengehøjden. Mål afstanden fra strengene ned til gribebrættet ved 12. bånd. Afstanden må ikke være over 4 mm på en spansk guitar, og helst under 3 mm på en Western.
  • Mærk båndene. De smalle metal-indlæg, der går på tværs af gribebrættet, kaldes bånd. De må ikke stikke ud over siderne på gribebrættet, og må hellere ikke være ru.

Vores anbefalinger

Klassisk/Spansk

Vores anbefalinger i denne kategori domineres af guitarerne fra Cordoba. Det gør de fordi der, i vores optik, ikke findes bedre klassiske guitarer til den almindelige forbruger.

Cordoba C1M er vores førstevalg til nybegyndere. Høj byggekvalitet og justerbar trussrod gør, at den skiller sig ud i mængden.
Cordoba C3M er storebroderen til C1M. Samme høje kvalitet, nu med massivt dæk af cedartræ.
Familiens ældste bror hedder Cordoba C5. Opgraderingerne tæller visuelle detaljer og en højglanslak, der får guitaren til at skinne.

Western/Folk

De fleste store mærker laver et udmærket bud på en budgetvenligt Western. Vores anbefalinger fokuserer dog på holdbarhed og kvalitet fremfor pynt og lak.

Sigma DME afkrydser alle boksene for, hvad der er en god begynderguitar til en pris, hvor alle kan være med.
Med sin krop af mahogni byder Sigma 000M-15+ på varme og glød i en kvalitet, der kan holde hele livet.
Martin D-X2E Mahogany giver dig en bid af Martins legendariske tone uden at sprænge budgettet.

Elektrisk

Der er ingen tvivl. Fender dominerer markedet med deres elektriske instrumenter – og ikke uden grund. Sammen med Guild tilbyder de enormt gode instrumenter til hyggelige priser.

Fenders lillebror har med Squier Classic Vibe fundet opskriften på prisvenlige guitarer, der i den grad har looket med sig.
Guild Starfire I-serien byder på de ikoniske Starfire-modeller til entry-level priser. Absolut 1. plads hvis du går efter hollow- eller semihollow-body
Fender Player er standarden for en elektrisk guitar i god kvalitet. Det er ikke uden grund, at Fender dominerer markedet for elguitarer.

Råd og vejledning

Vi håber vores vejledning har hjulpet dig på rette vej i jagten på din næste guitar. Måske er det din første – uanset hvad er vi klar til at hjælpe dig.

Du kan ringe til os på +45 86 12 60 34, eller sende os en mail på info@akustikken.dk

Det bedste er dog at have guitaren i hånden. Derfor anbefaler vi, at du kigger forbi en af vores butikker til en rundtur og kyndig vejledning.